Miért jobbak a kertészeti webáruházak manapság, mint a hagyományos üzletek?

Vannak emberek, akik számára a kertészkedés csak hobbi, míg mások számára ez egy hivatás. Akárhogy is, ez mindig is így volt: egy jó kertben elengedhetetlen, hogy kiváló eszközök, edények, alapanyagok legyenek, ha kertészkedni szeretnél. Végül is ezek hiányában nem igazán számíthatunk eredményekre.

Amikor megnézünk egy kertészeti online áruházat, rengeteg szempont és tényező bizonyosan megzavarhat minket. Mégis hogyan választhatunk jól? Mitől igazán szakszerű egy szaküzlet? Miért gondolhatnánk, hogy jobban járunk egy kertészeti webshoppal, mint egy hagyományos kisbolt vagy egy nagyvárosi üzlet? Melyek azok a szempontok és tényezők, amelyek megkönnyítik annak felismerését, hogy jó kertészeti üzletben, áruházban, webáruházban vagyunk? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Miben különbözik egy kertészeti üzlet és egy webáruház?

Egy webáruháznak vannak előnyei is, és hátrányai is, egy élő üzlettel szemben. Mik lennének ezek pontosan?

Rendelhetsz online is akár. Nem kell elmennünk egy kertészeti szaküzletbe, hogy ott nézzünk, vagy megtaláljuk, amit kerestünk. Csak annyit kell tennünk, hogy a kosárba rakjuk a terméket, és máris megrendelhetjük, amit szeretnénk. Egy ilyen webshop általában professzionális ügyfélszolgálattal rendelkezik - ugyanúgy tudnak tanácsot adni nekünk, amiben csak akarunk. Általában pénzvisszafizetési garancia áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy ha nem kaptuk meg a kívánt terméket, visszakaphatjuk a pénzünket. Egy ilyen boltban a választék nagyobb, és soha nem válik láthatatlanná. A termékek mindig megtekinthetők, még akkor is, ha éppen elfogyott minden.

Ezzel szemben egy hagyományos üzletben nincs sok lehetőség a raktáron lévő termékek megtekintésére. Sokszor - logisztikai, kiállítási és raktárkezelési kérdések alapján a választék is kisebb.

Miket vásárolhatunk egy jó kertészeti üzletben?

Mik a leggyakoribb árucikkek, amik a kertészeti szaküzletekben, és shopokban kaphatók? Íme, lássunk néhányat ezek közül. Általában ezek azok a termékek, amikre nekünk is szükségünk lesz, ha kertészkedni szeretnénk egy jót. 

Ágyásszegély. Mire jó az ágyásszegély? Az ágyásszegély arra használható fel, hogy egy ágyást körül határoljunk. Ezzel elszigeteljük a környezettől, ami nem csupán esztétikumot teremt, hanem bizonyos fokú védelmet is. Minden gazda, ami ad az esztétikumra, a különböző szinteken levő szegélyeket körül határolja.

Árnyékoló háló. A nap rendszeresen perzseli a növényeket otthon a kertben? Nem tudod, mi lenne a megoldás, és unod, hogy kiszáradnak a növények, vagy oda lesz a termés? Akkor mindenképpen szükséged lenne egy árnyékoló hálóra.

Geotextil. A geotextilt elsősorban arra használják fel, hogy a gyom előre nyomulását megakadályozzák a kertben. Nincs más dolgunk, mint a kérdéses területet befedni a fóliával, és már készen is vagyunk. Ezen felül használható még talajtakarónak is, vagy akár talajstabilizálóként.

Gyeprács. A gyeprács növeli a füves terület teherbíró képességét. Ennek eredményeként nedves időben sokkal kevésbé tartunk attól, hogy a füves rész lejjebb süllyed, vagy a talaj deformálódik.

Fűmag. Ha nem vásárlunk fűmagot, akkor mit kezdünk azzal, ha szép kertünk van? Ha a fűmag nem jó minőségű, akkor a fű nem csírázhat ki, vagy sokkal kevésbé lesz ellenálló a gyomlálással szemben.

Permetező. Egy jó permetező igazi aranyat ér. Azonban az sem mindegy, hogy milyen permetezőt vásárlunk, hiszen, sokféle permetezőgép létezik. Eltérő a használatuk, súlyuk, térfogatuk. Permetezőgépet mindig csak megbízható gyártótól vegyünk.

Balkonláda. Nem tudod, hogy hová lehetne sok virágot ültetni, ha nincs kerted? Akkor neked minden bizonnyal balkonládára lesz szükséged. Egy jó balkonláda nem csupán nagy térfogú, hanem jó vízáteresztő képességgel bír.

Vakondháló. Egy jó vakondháló igazi aranyat ér. Miért? Azért, mert ez egy olyan fegyver, ami anélkül űzi el a vakondot, hogy abban bármi kárt tenne. A hálónak köszönhetően egész egyszerűen nem tudja a felszínre felfúrni magát. Ezt csupán elegendő egyszer lefektetni, nem kell rá állandóan költeni.

Vakond riasztó. Ez már biológiai fegyverként működik a kártevő vakondok ellen. Néhány nap alatt el akarod távolítani a vakondokat a kertből? Akkor szükség lesz egy vakondriasztóra.

Vetőmag. Hogyan vásároljunk magot? Egyáltalán nem számít! Rengeteg fajta vetőmag vásárolható meg a legtöbb kereskedelemben. De gondoljunk csak arra, hogy manapság hányféle paradicsommag kapható.

Gyomirtó szer. Mi a gyomok elleni védekezés valóban hatékony módja? Nem más, mint maga a gyomirtó szer. Csak annyit kell tennünk, hogy egy erre tervezett permetezővel elszórjuk a gyomirtót, és néhány hét múlva a gyomok eltűnnek a kertből.

Metszőolló. Nem minden kereskedelemben kapható metszőolló jó minőségű vagy kiváló a kertészkedéshez. Ez azért van, mert nem mindegyiket egyformán könnyű megfogni, kezelni vagy nem elég élesek.

Hangyairtó szer. Mit tehetünk, ha a hangyák gyakorlatilag mindent ellepnek otthon? Akkor a hangyagyirtó szer használata a legjobb döntés - néhány nap alatt akár a teljes kolóniától is megszabadulhatunk. Sokszor a királynőt kell megcélozni.

Patkánycsapda. A patkánycsapda igazi aranyat ér. Ha nincs macskánk otthon, nem tehetünk semmit – vennünk kell  egy patkánycsapdát. Ha ügyesen csináljuk, néhány napon belül megszabadulhatunk tőlük.

Légycsapda. A legyek ugyanolyan idegesítőek tudnak lenni, mint a szúnyogok – tőlük is meg kell szabadulni mihamarabb. Ez is egy olyan szituáció, ahol sokkal többet érnek a kereskedelemben kapható szerek, mint a házi patikák.

Fólia. Szeretél fóliában növényeket termeszteni otthon a kertben? Ez egyáltalán nem könnyű feladat. Azonban nem érdemes azonnal feladni, ha a hatalmas kínálatból nem tudjuk, milyen fólióra lenne szükségünk. A fólia ára függ a típustól, az anyagtól és a vastagságtól.

Műtrágya. Ha nem trágyázunk jól, akkor a betakarítás sem lesz feltétlenül olyan, amilyennek mi azt látni szeretnénk. Ne hagyjunk ki egy olyan remek, kiváló lehetőséget, mint a műtrágya használata!

Műtrágyaszóró. A műtrágyaszórót úgy tervezték meg, hogy a műtrágyát a legnagyobb gondossággal terítse a talajra. És felejtsd el a kézi kiszórást! A műtrágyaszóró azonban pontosan erre szolgál a szakszerű trágyázás érdekében.

Csákány. Persze, persze! Választhatsz egy igazán jó kertészeti webáruházban is csákányt, nem csak boltban. Mi ennek az oka? Az a tény, hogy a kertészek gyakran szeretnék széttörni a kertjük nagyobb kődarabjait. Ehhez pedig a választás ez a legjobb eszköz.

Patkány csapda. Hogyan lehet kiirtani a patkányokat? Persze, használhatunk patkányölőt is, de a patkánycsapda legalább ilyen jó választás. Ha tudjuk, hogyan kell használni a patkánycsapdát, akkor semmi gondunk nem lesz.

Futtató rács. Szeretnél valahol futtatni a kertben szőlőt egy rácsra? Természetesen egyáltalán nem könnyű, ha nincs jó futtató rácsod.

Fólia. Hogyan kell szakszerűen fóliában növényeket termeszteni? Ez azon feladatok közé tartozik, ami bizony feladja a leckét még a legjobbaknak is. Nem minden fólia egyforma – eltérés lehet anyag, valamint vastagság terén is. Mindenképp kérjük ki egy profi szakember véleményét vásárlás előtt!

Fenyőkéreg. Be szeretnéd takarni otthon a talajt? Hogyan tehetnéd meg ezt? Akkor neked fenyőkéregre lenne szükséged. Ez messze legesztétikusabb, és legjobb talajtakaró. Ráadásul a biológiai hatásai is kiválóak.

Csírázó tál. Nagyon fontos, hogy a növények időben csírázzanak. Gasztronómiai céllal is csíráztatni akarsz? Akkor csírázótálra lesz szükséged. Hidd el, rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg, ha csíráztató tálat vásárolsz.

A gyakorlatban nem könnyű ilyenre példát hozni. A mai kertészeti webáruházak olyan jól felszereltek, hogy gyakorlatilag bármit megkaphatunk, amit csak szeretnénk - gyakran még nagyobb választékban, mivel egyetlen raktárból szállítják.

Teleszkópos ágvágó. Ha szeretnéd a legmagasabb ágakat is megmetszeni a fádon, akkor neked minden bizonnyal teleszkópos ágvágóra lesz majd szükséged. Kapaszkodj minél kevesebbet! Még a létra tetejéről sem fogsz minden elérni. 

Futó rács. Ha valahol futókat akar futni, akkor futórácsra lesz szüksége. Sokkal jobb lehetőség, mint mondjuk a karó.

Tényleg sok idő, míg eljut hozzánk a rendelés a kertészeti áruházból?

Természetesen szubjektív a kérdés. Minden egyes rendelésnek más idő kell. Abban az esetben, ha jó a logisztika, akkor viszonylag hamar nálunk lehet a megrendelt termék.

Miket nem tudunk megvásárolni egy kertészeti webáruházban, ami szükséges a kertműveléshez?

Erre nagyon nehéz példát hozni. Ezek a legjobban felszerelt üzletek azok számára, akik kertészeti eszközöket és szerszámokat szeretnének vásárolni maguknak. Hatalmas a választék.

Végszó

Ha van olyan üzlet, ahonnan érdemes kertészeti felszereléseket, berendezéseket venni, akkor ezek a kertészeti webáruházak. Miért? Azért, mert itt hatalmas a kínálat, és a support is kiváló. A szállítmányozás pedig általában rendkívül gyorsan meg van oldva.