CÍM

Ide illeszthető be a címhez tartozó, illetve az almenüket felvezető szöveg.

A középszintű érettségi titkai

Mindenki, aki érettségi vizsgát szeretne tenni valamilyen tantárgyból, előbb-utóbb szembe találja magát az érettségi követelmény rendszerrel. Egy kilencedik osztályos tanuló talán még nem gondolkodik ezen annyit, azonban egy 12. osztályos diák már elég gyakran teszi fel magának a kérdést: mégis mily módon zajlik ez a megmérettetés? Mit kell tudni az érettségi vizsgára? Egyáltalán, milyen tantárgyakból kell vizsgázni, mily módon zajlik a pontszámítás a gyakorlatban? Ezek a kérdések nagyon érdekfeszítőek.

Miképp zajlik a középszintű érettségi pontosan?

A középszintű érettségi lényege, hogy számot adjunk a tudásunkról. Minden hallgatónak egy vizsgát vizsgát kell tennie azokból a tantárgyakból, amelyeket az Oktatási Minisztérium egy végzős közpéiskolás számára megkövetel. Mik is ezek pontosan? Nézzünk néhány példát ezekre! Ezek azok a tantárgyak, amelyekhez minimum középszintű érettségi vizsgát kell tenni.

  • Matematika
  • Egy természettudományos tantárgy (biológia, kémia, fizika vagy informatika)
  • Magyar nyelv és irodalom
  • Egy természettudományos tantárgy (biológia, kémia, fizika vagy informatika)
  • Természettudományi tárgy (biológia, kémia, fizika vagy informatika)

Ki hozza létre a feladatsorokat?

A középszintű érettségi feladatokat az Oktatási Hivatal állítja össze. Mindig úgy történik a feladatsorok összeállítása, hogy még a feladatokat ajánló tanárok sem tudják, hogy melyik feladatsor lesz az adott év érettségi vizsgáján, hiszen több feladatsort állítanak össze, és ebből sorsolják ki végül, hogy melyikből fognak a diákok vizsgázni. Habár volt már példa arra, hogy a vizsgák kiszivárogtak, például a középszintű történelem érettségin.

Milyen témákra lehet számítani a legtöbbször?

Talán nem is hinnénk, de számtalan olyan téma van, ami bizony nagyon gyakran fordul elő az érettségi vizsgán. Még abban az esetben is rengeteget kell tanulni, ha valaki egy közepes érettségit szeretne összehozni. Íme, lássunk néhányat a legfontosabb, és leggyakoribb témakörök közül!

Helyesírás. Ez egy tipikusan olyan témakör, amivel még akkor is tisztában kell lennünk, ha már nem ülünk az iskolapadban. Egy munkahelyen nagyon rosszul veszi ki magát, ha nem tudunk jól helyesen írni.

Rómeó és Júlia. A drámát különlegessé teszi, hogy a történet két egymással szemben álló veronai család között játszódik. Hamlethez hasonlóan ő is nagyon híres, a mai napig a színpadi előadások kedvence.

Petőfi Sándor. Ki volt ő tulajdonképpen, és mily módon kapcsolódik a szabadságharchoz? Miért a családi kör a leghíresebb költeménye neki? És a nemzeti dalt vajon ki írta közel 160 évvel ez előtt?

Szózat. Olyan verset keresel, amely valódi beszéd és teljes szívvel szólítja meg a magyar embereket? Akkor a szózat az, amire valóban szükséged lesz. Bár nem olyan hosszú, a jelentősége óriási.

József Attila. Talán az egyik legzűrösebb életű költőnk volt. De a remekművei egész egyszerűen lenyűgözőek! Ö annak idején az öcsödi református iskolába járt.

Arany János. Nem hiába volt ő az irodalmi élet egyik igencsak meghatározó alakja a kiegyezés idején. Neki köszönhető, hogy számos történelmi alak halhatatlanná vált, aki egyébként feledésbe merült volna.

Ady Endre. Ady Endre a mai napik az egyik legismertebb költőnk, habár sokan kicsit nagyképűnek tartják az írói stílusa miatt. A szeretném, ha szeretnének című költemény szerzője.

Kossuth Lajos. Egy evangélikus köznemesi család sarja volt. A szaktudományban a mai napig vita folyik arról, hogy mikor született pontosan. Van, aki szerint 1882-ben, van, aki szerint kicsit később.

Pál Utcai Fiúk. A magyar színházak egyik kedvence, és nem is véletlenül! Egy évszázaddal az időben visszamenve bemutatta a fiatalság problémáit. A történet természetesen Budapesten játszódik.

Százalékszámítás. Gondoltad, hogy a százalékos számítás az élet szinte minden területén megjelenik? Ha csak hitelt szeretnél kapni, akkor mire adják a THM-et?

Prímek. Az prímek a matematika sztárjai! Mi az első 20 természetes prím? Lehet negatív egy prímszám vagy csak pozitív egész? A 0 prímnek számít vagy sem? Gyakran ismételt kérdések a középiskolások végzettjei között.

Másodfokú egyenlet. A másodfokú egyenletnek nem is lehet megoldása. A másodfokú polinom gyökeinek vizsgálata könnyen előjöhet még középszintű érettségi esetén is.

Rombusz. A rombusz egy igazi rébusz! Ha tudjuk az átlóinak a hosszát, akkor gyakorlatilag gyerekjáték kiszámolni a területét. Egy síkbeli rombusz 5 szabadsági fokkal rendelkezik.

Paralelogramma. A paralelogramma már önmagában egy speciális téglalap, de a paralelogrammák, amelyeknek minden oldala egyenlő, szintén rombuszok. Ha az oldalak is egyenlőek, akkor a paralelogramma négyzet.

Deltoid. Egy deltoidnak van 2-2 egymás melletti oldala, melyek egyenlő hosszúak. Bizonyos esetben lehet akár téglalap, vagy négyzet is egy deltoid, attól függően, hogy a szögei hogy állnak.

Háromszög. Egy háromszög belső szögeinek összege igaz, hogy mindig 180 fok? Ez egy olyan sokszög, melynek 3 csúcsa és 3 oldala van. A területe sokféleképp kiszámítható, például trigonometrikus egyenletek segítségével, vagy a magasság és az egyik alap segítségével.

Római számok. Igaz, hogy a római számokat annak idején a rómaiak találták ki? Mit jelöl a C betű, és a V betű? Lehet aritmetikai műveleteket is végezni római számokkal, vagy sem?

Kurucok. Jelentős személyiségek voltak Rákóczi szabadságharcában. A kuruci nemesi mozgalom a mai napig meglehetősen erősen be van vésve történelemkönyvünkbe.

Trianon. Miért veszítette el Magyarország a területeinket nagy részét? Bizony hatalmas veszteségként sújtott le az országra, hogy egy ilyen békediktátum alakult ki, ekkor szűnt meg a nagy történelmi Magyarország.

Honfoglalás. Kik voltak a hunok, honnan jött a magyarok története? Miért választották a Kárpát-medencét? Ki volt a hun Attila és mily módon halt meg?

Mátyás király. Mátyás királyt a legtöbb ismeri a nagy orráról és igazságosságáról. Nemcsak Magyarország, hanem Horvátország uralkodója is volt. Apja, Hunyadi János, nagyon híres és ismert hadvezér volt.

János Vitéz. Petőfi Sándor teremtette meg először a „verses mese” fogalmát, mikor a János Vitéz nevű művet megírta. Jancsi egymaga erősebb volt, mint az összes többi huszár, és a törökök együtt.

Radnóti Miklós. Rengeteg hazai középiskola viseli ennek a remek költőnek a nevét – és nem is véletlenül! Hiszen, Radnóti Miklós a költészetével különlegesnek számít az összes hazai költő között.

Egri csillagok. Természetesen ez volt Gárdonyi Géza leghíresebb műve, amikor az egri vár ostromát könyvben megörökítette. A törökök ekkor több mint ezerszeres fölényben voltak!

Horthy Miklós. Horthy Miklós egy igazi keresztény volt – ő kötelezővé tette a templomlátogatást még nem keresztény fiatalok számára is, ezzel az egyik legpéldásabb miniszterelnök volt, aki valaha élt Magyarországon.

Adolf Hitler. Hitler egy elképesztő ember volt – sok millió ember haláláért felel, valamint a Holokauszt megteremtéséért. Hatalmas tömegeket tudott megmozgatni a szónoklatával.

Periódusos rendszer. A periódusos rendszert gyakorlatilag minden középiskolás diák ismeri, aki érettségi vizsgát szeretne tenni. Ez nem más, mint a kémiai elemek tudatos megjelenése, Dimitrij Mengyelejev orosz kémikus alkotta meg.

Nemzeti Dal. Bizony, a Himnusz mellett az egyik legismertebb magyar költemény. A katonák a szabadságharc ideje alatt a Nemzeti Dalt énekelve mentek a csatába. Ismered a nemzeti dal 12 pontját?

Meddig írhatod az érettségit?

Mindig változik, hogy egy adott tantárgyból mennyi ideig lehet próbálkozni. Magyar nyelvből például 240 perc áll rendelkezésre a komplett írásbeli vizsgára, míg matematikából mindössze 45 perc. Tehát, erősen tantárgy függő, hogy miből mennyi ideig lehet próbálkozni, persze nyilván elmondható, hogy ez az érettségi tantárgyak szerkezetéből is adódik.

Melyek a legjobb tanulási tippek és technikák?

Akik igazán jó érettségit szeretnének írni, mondjuk 85-95%-osat középszinten, azoknak bizony fel kell kötniük a gatyát. Rengeteg rendszeres készülés a titok nyitja, valamint a megfelelő elszántság, és a proaktivitás, kitartás. Mindig kérjük ki egy profi mentortanár véleményét, ha nem értünk valamint, hiszen ez által a tananyagot is rendesen megértjük majd.

Lehet emelt szinten is érettségizni, de kinek érdemes?

Aki szeretne több pontot szerezni a felvételin, annak nagyon jó választás lehet emelt szinten érettségi vizsgát tennie. Ennek az az oka, hogy 50 pluszponttal jutalmazza az oktatási rendszer azokat, akik egy elfogadható eredményt képesek ezen a megmérettetésen produkálni. Viszont, többet is kell rá tanulni, általában sokkal nehezebb.